Sari la conținutul principal

Stimați clienți, vă informam că, temporar, bancnotele de 50 USD nu sunt acceptate. Vă recomandam să utilizați alte cupiuri. Ne cerem scuze pentru eventualele neplăceri.

Investitori în Viitor Alex Mălureanu

Investitori în Viitor este rubrica District News unde-i vei întâlni pe cei ca tine. 
Antreprenori și antreprenoare. Visători. Vizionari. Dincolo de cifre, ei împărtășesc lecțiile de leadership învățate în anii de experiență din spate, în cadrul unui dialog cu Vlad Andriescu, redactor-șef start-up.ro, unde barierele se coboară. 

Tehnologia poate să schimbe vieți în multiple moduri, dar poate că nu e nimic mai important ca tehnologia care schimbă educația. Alex Mălureanu este fiu de profesori și împreună cu fratele său, Cosmin, au pus pe picioare Ascendia, una dintre cele mai importante companii de tehnologie pentru educație din România. Ei sunt creatorii Livresq, un editor de manuale digitale care e folosit de sute de mii de profesori și vor să transforme educație. Ca adevărați investitori în viitor.
Ascendia este o companie listată la Bursa de Valori București pe Piața AeRO, dedicată companiilor în ascensiune și lucrează pe două direcții. Cu firmele de diferite dimensiuni pun la dispoziție un sistem pentru a crea cursuri pentru dezvoltarea angajaților, iar cu profesorii facilitează crearea de lecții interactive digitale. În ultimii ani au ajuns la peste 130.000 de profesori din România și Republica Moldova, iar următorul pas este extinderea internațională. De asemenea, prin Livresq au fost create 25.000 de resurse care sunt disponibile public.
Pe lângă profesori, prin intermediul Coffee LMS Ascendia oferă un mediu pentru companiile care vor să creeze o bancă de resurse și cursuri pentru angajați, iar firma oferă și lecții la cheie, având peste 266 de module de învățare dezvoltate. Pentru companii unul dintre avantaje este trasabilitatea - urmărirea obiectivelor setate cu ajutorul tehnologiei de învățare.
2025 va fi cel mai bun an din istoria Ascendia, o firmă care a crescut treptat, prin investiții proprii, dar și prin emisiuni de obligațiuni pe Bursă. Pe lângă capitalizarea internă, în 2025 vor căuta noi fonduri pentru o extindere mai rapidă.

După cucerirea învățământului românesc, piața e internațională

Ascendia e un exemplu de companie care a crescut treptat. După ce au dezvoltat un produs, ei s-au finanțat prin listarea pe Piața AeRO a Bursei din București, iar după stabilizarea pieței locale se uită spre piața internațională. Produsul e localizat în 14 limbi și vor ținti Europa și nu numai. Dar acest lucru nu va fi făcut prin extinderea echipei, ci prin colaborări, o metodă bună de a investi în testarea piețelor.
“Vom merge prin parteneri ca să legăm punctele strategice și actorii locali. Nu vrem să deschidem puncte de lucru doar pentru a face asta. Livresq este un produs de nivel internațional și suntem în discuții cu entități potrivite pentru extindere pe zona de companii și entități corporate”, spune Alex Mălureanu.
Internaționalizarea va fi făcută în stilul lor, unul care se uită inclusiv la a nu cheltui bani degeaba. “Nu avem experiența de a risipi bani. Vrem să intrăm elegant, nu să facem teste ca să aruncăm banii pe fereastră. Un partener ne ajută cu experiența și siguranța cunoașterii mediului local”, spune Mălureanu.
Pe lângă aceste planuri, în ultimii ani Livresq a adăugat și inteligență artificială, dar testând potențialul ei alături de profesori. Fie că e vorba de crearea de imagini sau de structuri de lecții care apoi sunt verificate de un profesor, AI-ul poate ajuta în educație la eliminarea acelor lucruri repetitive. Bineînțeles, acest lucru înseamnă și o luptă cu preconcepții, mai ales în zona de educație din școli. Alex Mălureanu consideră însă că „cel mai aspru lucru este de a nu avea activitate, inacțiunea. Trebuie să testăm, nu să stăm pe marginea șoselei și să comentăm. Cred în puterea formării. Indiferent de nivelul la care ești, nu trebuie să conteze pe termen lung. Formarea indiferent de vârstă trebuie făcută obligatoriu”, spune co-fondatorul Ascendia.

Folosirea uneltelor românești de educație

Pentru dezvoltarea tehnologiei în Europa, pentru a evita ca Vechiul Continent să fie doar un consumator de tehnologie modernă din alte geografii, e important, consideră Alex, ca utilizatorii să folosească unelte, să le testeze, să le dea o șansă.
“Vrem toți unelte românești pentru zona de educație. Haideți să ne formăm pe ele. Să ne mândrim și cu ce avem ca rezultat. Vrem să exportăm tehnologia, iar treaba aceasta se face prin piloni naționali”, consideră Mălureanu.
Astfel, viziunea antreprenorului e că pe piața națională, chiar dacă uneori e prea mică din punct de vedere al afacerii, se poate pune încredere și forță pentru extinderea internațională.
Iar el mai are un alt mesaj pentru companiile din România. Pe principiul “suntem prea mici ca să ne luptăm între noi”, el consideră că pentru o internaționalizare de succes trebuie să existe colaborări între firme care sunt complementare. Poate o companie are anumiți distribuitori internaționali, poate ajuta altă companie românească de tehnologie să-i acceseze. De asemenea, crearea de pachete comune și de colaborări este esențială pentru dezvoltarea nu numai a zonei IT din România, dar orice domeniu esențial.
“Ne lipsește dimensiunea colaborării. E important pentru mine ca firmele românești să lege lanțuri de colaborare, niște poduri naționale și internaționale”, explică antreprenorul.

Antreprenoriat cu scop

Poate și pentru că afacerea lor e în domeniul educației digitale, poate și pentru că au experiența din familie, Alex Mălureanu spune că atunci când va închide socotelile cu Ascendia și cu viața, vrea să spună că a făcut ceva. Asta e poate cel mai important pentru el.
“Vreau să mă uit în spate și să zic că am făcut ceva, conform sufletului meu. Că am construit cu fratele meu ceva real pentru sistemul educațional. Vreau să cred că am schimbat ceva și am contribuit, un impact pozitiv. Am făcut ceva real, pe bune?”, asta e întrebarea de la final pe care vrea să și-o pună Mălureanu.