Sari la conținutul principal

Atenție la noua tipologie de fraudă de tip spoofing, ce presupune utilizarea frauduloasa a numerelor de telefon asociate BRD.  Persoane care pretind că sunt angajați ai băncii falsifică, cu ajutorul unor softuri, numerele de telefon asociate cu BRD (ex: TelVerde sau numerele de urgență carduri ), în cadrul unor apeluri telefonice în care se solicită date personale sau confidențiale. Este important să nu dați curs unor solicitări de divulgare date confidențiale, indiferent de pretextul invocat de apelant. Rămâi vigilent și raportează-ne imediat situațiile suspecte accesând serviciul MyBRD Contact.

Investitori în Viitor Ruxandra Mercea

Investitori în Viitor este rubrica District News unde-i vei întâlni pe cei ca tine. 
Antreprenori și antreprenoare. Visători. Vizionari. Dincolo de cifre, ei împărtășesc lecțiile de leadership învățate în anii de experiență din spate, în cadrul unui dialog cu Vlad Andriescu, redactor-șef start-up.ro, unde barierele se coboară. 

Ruxandra Mercea s-a născut și a evoluat în Cluj-Napoca, într-o familie care a pus bazele uneia dintre primele grădinițe private din țară. În 2013 Ruxandra a preluat afacerea Transylvania College, o școală privată care are 600 de elevi. În plus, în pandemie a pus bazele unui proiect. de educație cu ajutorul tehnologiei, Spark Generation.

Spark Generation este un startup ed-tech care oferă elevilor de liceu din peste 25 de țări acces la cursuri adaptate nivelului lor de educație. Primele investiții au venit de la Transylvania College; au primit și 1,5 milioane de euro investiție prin platforma SeedBlink în 2023, iar apoi încă o rundă de 1 milion de euro. 
În momentul de față, platforma educațională are 12.000 de utilizatori, iar pe modelul de business B2B au înrolat 51 de școli în doar 6 luni. În fiecare an, platforma înregistrează o creștere a ratei de utilizare de 3 ori. Pentru a menține ritmul, Spark Generation urmează să mai lanseze o rundă de finanțare de 800.000 de euro, iar ținta este să ajungă la un venit recurent anual de 1 milion de euro, cu 180 de școli înscrise și 90.000 de utilizatori.

Cu cele două afaceri, Ruxandra are un scop comun: să formeze adulți sănătoși emoțional până la vârsta de 18 ani.
 

Trecerea de la o școală la un startup tech

Spark Generation s-a lansat în plină pandemie, acum cinci ani, când învățământul s-a mutat online. La momentul lansării eram influențată de acel context. Dorința era de a crea o școală online cu trei zone de focus: academică, wellbeing și pregătire pentru viitor, folosind un model B2C”, explică Ruxandra.

Treptat, pe măsură ce s-a dezvoltat, Spark și-a schimbat modelul de business, dar și nevoile pe care le acoperă.

„Astăzi, nevoia din piață este de a adresa stresul, burnout-ul și conflictele care cresc între elevi, părinți și profesori, profesori și elevi sau părinți și elevi, prin construirea unui produs de wellbeing pentru școlile particulare”, explică CEO-ul Spark Generation.

Chiar dacă ambele afaceri sunt în domeniul educației, ele se dezvoltă diferit. A fost o schimbare pe care Ruxandra și-o amintește frecvent. A învățat că, în tehnologie, evoluția se petrece de la o săptămână la alta, fără stabilitatea anuală a unei școli.
„Fiind o persoană cu multă energie, dar și cu un ritm de lucru rapid, această tranziție a venit cu provocări majore. Dacă în Transylvania College schimbarea se produce de la an la an, într-un startup precum Spark Generation transformarea și pivotarea se întâmplă de la săptămână la săptămână, de la lună la lună”, spune Ruxandra.

Fondatoarea platformei spune că îmbinarea celor două afaceri aduce două caracteristici esențiale: Transylvania College îi dezvoltă răbdarea, iar Spark întărește reziliența, fiind două lumi complet diferite ca viteză, ritm, număr de oameni.

„Totuși, această dualitate îmi oferă echilibrul perfect: îmi satisface atât nevoia de inovație, cât și pe cea de profunzime”, explică antreprenoarea.

Cu ajutorul Transylvania College testează și inovează, cu obiectivul de a crește o comunitate conectată, iar Spark Generation face wellbeing-ul accesibil, simplu și clar.
 

Cât de complicat e un business de familie?

Transylvania College a fost deschis de către părinții Ruxandrei, iar ea a preluat afacerea în 2013. Orice business de familie înseamnă o afacere complexă și, mai ales în momentul predării ștafetei viziuni diferite.

Un lucru pe care l-a învățat Ruxandra a fost să separe la un moment dat afacerile de relațiile de familie, când părinții săi și fratele au făcut exit din business în 2022.

„În cazul nostru avea un impact negativ asupra relațiilor de familie. Nu mai exista o separare clară între rolul meu de fiică și soră și rolul lor de părinți,. Deși intențiile erau bune din toate părțile, acest model nu funcționa pentru noi”, explică ea.

„Înainte să mă implic direct ca membru al echipei, am fost adesea un mediator între viziuni, păreri, temeri și nevoi diferite. Acea perioadă a fost mult mai dificilă și cu o încărcătură mai mare de responsabilitate decât cea de după exit. Atunci simțeam că trebuie să rezolv tot, ceea ce era mult mai apăsător decât situația actuală, în care, deși responsabilitatea îmi revine exclusiv mie, aceasta nu mai vine la pachet cu presiunea trecutului sau cu cea generațională”, mai adaugă Ruxandra.

Până în acest moment, Transylvania College a trecut printr-o perioadă de schimbare. Ruxandra își amintește prima oară când a făcut strategia alături de echipa de leadership fără implicarea părinților săi.

„Am mers către ei cu multă teamă, știind că, cel mai probabil, nu vor fi de acord cu o mare parte din ceea ce propuneam”, își amintește ea.

Trecerea școlii s-a făcut pas cu pas, Ruxandra fiind conștientă că nu trebuie să-i convingă sau să le câștige aprobarea, ci să urmeze calea sa și a echipei, ghidată de principii sănătoase.

„În schimb, am început să mă ghidez după câteva întrebări esențiale: Este bine pentru copii ceea ce decidem? Dacă răspunsul era „da”, urma întrebarea: Este dificil pentru adulți? Dacă și aici răspunsul era „da”, mergeam mai departe oricum”, spune ea.

Cum crești lideri

Școala poate crește lideri, iar un business în domeniul educației poate să marcheze această direcție. Ruxandra descrie creșterea liderilor printr-un cuvânt interesant: terapie.

„Toți colegii care lucrează direct cu mine, partenerele mele și eu facem terapie. Atât pentru că este în acord cu scopul organizațiilor noastre – de a modela și construi wellbeing – cât și pentru că simt că avem datoria și responsabilitatea de a fi bine cu noi înșine. De aici vine, în mod natural, și creșterea calității relațiilor dintre noi”, explică Ruxandra Mercea.

Când vine vorba de ce ar putea să ne învețe școala copiii pentru a deveni lideri, ea menționează importanța leadership-ului personal.

„Școlile au rolul de a forma oameni, iar atunci când faci o treabă bună la acest capitol – în ceea ce privește caracterul, leadershipul și sănătatea emoțională – acești oameni vor deveni și buni lideri. În timp, poți să le oferi contexte în care să aplice leadershipul de echipă.”, spune antreprenoarea.

Din acest motiv, spune că și-ar dori ca școlile să aibă un focus mai mare pe sănătatea mintală și emoțională a adulților.