Formular de căutare

Drumul Banilor
Banii în cuplu: la comun sau separat?

Banii în cuplu: la comun sau separat?

Sunt căsătorită cu soțul meu de 27 ani și avem împreună 4 copii.

La începutul căsătoriei, am încercat varianta "fiecare cu banii lui”. Dar după primele luni, ne-am dat seama că nu funcționează. Eu sunt cheltuitoare, el este econom. Eu terminam banii instant pe te-miri-ce, el nu reușea să mai economisească deloc, mai ales când a apărut și primul copil. Iar obiectivul nostru comun principal era să ne cumpărăm o casă în București, unde ne mutasem și cu serviciul. Așa că am hotărât împreună să punem deoparte lunar unul dintre salarii și să ne încadrăm împreună, cu toate cheltuielile, într-un singur salariu. Jumătate de săptămână stăteam în gazdă, cealaltă jumătate făceam naveta la părinții noștri, care ne ajutau cu copiii. Am reușit să ne cumpărăm în șase ani propria casă. Am luat și credite, dar le-am returnat în unu-doi ani.


România stă bine în statistici. Într-un studiu realizat de o instituție financiară în 2018, 76% dintre românii care declară că sunt fericiți în relația lor de cuplu, își pun și finanțele la comun. Media europeană este de 55%, iar în SUA de 69%. Alt studiu, din 2020, dezvăluie că românii preferă să își țină banii la comun (67%) și să administreze împreună bugetul familiei (77%).

Avantajele gestionării banilor în comun 

Se pot realiza mai ușor obiective comune atunci când trageți amândoi în aceeași direcție, la aceeași barcă (chiar dacă sunteți diferiți, unul mai cheltuitor, altul mai econom). Economiile se duc către scopuri comune. Reușiți să atingeți mai repede și mai ușor obiectivele având aceeași direcție și concentrându-vă eforturile spre un țel comun (casă, copii, rambursare datorii, vacanțe, investiții).


Un buget comun este indicat chiar din perioada în care cuplul se mută împreună. Doar așa poate vedea fiecare pe ce cheltuie celălalt banii, care sunt sursele de venit, care este atitudinea partenerului față de muncă. Sau dacă are sau nu vicii scumpe (joacă la ”păcănele” toți banii, sau îi dă pe băutură și țigări), îi cheltuie pe toți pe diferite hobbyuri (pescuit, carting), sau pe poșete, pantofi și machiaje.


Echilibru în cuplu. Banii administrați la comun echilibrează relația pentru că, în general, suntem atrași de persoane complet diferite de noi. Și atunci, într-un cuplu putem fi: unul cheltuitor - celălalt chibzuit, unul distractiv - celălalt plictisitor, unul temător – altul curajos. Așa că, în privința banilor, deciziile sunt mai echilibrate, dacă se iau împreună. Dacă unul se duce către ceva riscant, care ar destabiliza familia, celălalt îl aduce pe făgașul normal. Sau, dacă unul stă pe loc, celălalt pune lucrurile în mișcare.


Sudează relația, întărește comunicarea. Discuția despre bani poate să și apropie. Cu cât se comunică mai mult pe tema banilor, cu atât se detensionează situația și veți dormi mai liniștiți. Majoritatea divorțurilor au la bază neînțelegerile în privința banilor. Așa că, cel mai bine, comunică. Fiecare să știe despre celălalt ce datorii are, dar și ce economii, investiții și asigurări. Se întâmplă ceva cu unul dintre ei - Ce face celălalt? Ce se întâmplă cu familia? Cu bunurile? Chiar este indicat să existe un fișier comun în care se trec toate conturile bancare, investițiile, titlurile de valoare, asigurările etc. Dacă se întâmplă ceva cu unul dintre parteneri sau chiar cu amândoi, să fie undeva înregistrate, să nu se piardă.


Crește încrederea și siguranța. Când vorbești despre bani și nu ai nimic de ascuns, această transparență îți dă siguranță. Îți dă mai multă încredere în partener și în familia voastră, că va putea trece peste orice obstacol. Și aflați unul despre celălalt ce dorințe aveți, în afara nevoilor curente.


Este mai simplu. Altfel, apar discuții cine-ce plătește, cum împarți procentual în funcție de venit. Sau poate câștigați diferit, unul mai mult, altul mai puțin. Cuplul ar trebui să funcționeze ca o echipă unită, indiferent de forța financiară a fiecăruia dintre membri.

Pot însă fi și dezavantaje ale banilor ținuți la comun. Dacă partenerii sunt foarte diferiți și nu există comunicare, își pot sabota unul altuia bugetul comun. Sau se pot simți constrânși de controlul exercitat de celălalt partener.

Pe de altă parte, banii ținuți separat pot să denote: lipsa de încredere a partenerilor unul în celălalt, lipsa de comunicare, infidelitate financiară (au ceva de ascuns), lipsa de maturitate, egoism, superioritate din partea celui care câștigă mai mult.

Ponturi

Setați obiective comune, faceți bugetul împreună și administrați banii în comun, chiar dacă vă asumați roluri diferite, în funcție de calitățile fiecăruia (poate unul aduce veniturile, iar celălalt administrează cheltuielile).
Nu țineți toți banii la grămadă și cheltuiți care cum apucă. Stați de vorbă și împărțiți banii pe subcategorii, încă de la început: 20% din veniturile cuplului se pun deoparte imediat ce se încasează (economii pentru obiective comune), 50% din venituri sunt destinate cheltuielilor obligatorii și nevoilor, 30% se duc către dorințe - atât comune, cât și câte o sumă personală, cu care fiecare face ce dorește, fără să dea socoteală.
Dacă nu ajung pentru toate, mai tăiați de la dorințe, nu de la economii. Învățați să îi gestionați împreună, oricât de puțini sunt și să găsiți soluții.

Concluzie
Pentru a evita problemele și stresul financiar, certurile în cuplu și pentru a asigura echilibru în familie și prosperitate, recomandarea este că banii să fie gestionați la comun. Să fie administrați împreună, chiar dacă partenerii au conturi bancare separate.
 

Irina Chițu este unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști români specializați în domeniul bancar și al educației financiare.  În 2006, Irina a lansat, pentru consumatorii de produse financiar-bancare, comparatorul FinZoom.ro. Irina participă la dezbateri TV si online, conferințe, susține cursuri de educație financiară, implicându-se activ în proiecte de educație alături de presa de specialitate, asociațiile de consumatori si instituțiile financiare.

Inchide articolul

Articol de opinie

Război și pace - sau cum se gestionează armonios bugetul familiei

Am fost crescut într-o familie în care bugetul nu a fost la comun. Părinții mei aveau filozofii atât de diferite despre cum să-și gestioneze banii încât nu s-au putut întâlni niciodată la mijloc pe subiectul ăsta, iar asta a stat de multe ori în calea unor eforturi comune, subiectul banilor fiind un motiv frecvent de dispute.

Din fericire pentru mine, sunt în propria mea familie acum, unde discutăm despre bani și ce să facem cu ei destul de lejer. Nu ne-am certat niciodată din cauza bugetului și nu am făcut niciodată socoteala cine și cu cât contribuie și la ce.
 
 

 

Armonia asta financiară ne-a făcut să înaintăm destul de bine în viață și să ajungem la 45 de ani la casa noastră, fără datorii financiare și chiar să avem și niște bani puși de o parte pentru zile mai puțin fericite.

Așa că m-am bucurat tare când am discutat cu Irina despre acest subiect într-un episod din #DrumulBanilor. Am avut ocazia să dezbatem împreună cum e mai bine în cuplu, fiecare cu banii lui sau separate, iar ce-a ieșit puteți asculta chiar voi, cu urechile voastre!

Deschide tot articolul
Război și pace - sau cum se gestionează armonios bugetul familiei

Din aceeasi serie

Drumul Banilor: Lecții despre economisire pentru copii și părinți
Banii la comun sau fiecare cu banii lui?
Primul salariu și amintirile care te fac să zâmbești
Vezi mai multe