Formular de căutare

Drumul Banilor
Dacă gâfâi când plătești, nu e totul pierdut

Dacă gâfâi când plătești, nu e totul pierdut

În viața ta pot apărea atât evenimente fericite, cât și mai puțin fericite. Ambele te schimbă, te afectează, îți schimbă comportamentul și unele îți pot dezechilibra bugetul. Dacă aceste evenimente îți afectează capacitatea de rambursare a creditelor, nu sta cu mâinile în sân, sperând să se rezolve de la sine și nu ignora consecințele (raportare negativă la Biroul de Credit pentru neplată, executare silită), dar nici nu intra în panică. Pe unele persoane panica le îngheață și avem același rezultat: nu acționează. Sau dimpotrivă, acționează precipitat și fără să gândească și atunci pierd bani (vând în pierdere, sau se împrumută și mai mult, cu costuri usturătoare, sau chiar de la cămătari).

Cum poți să-ți reduci preventiv datoria?

Cel mai bine este să acționezi din timp, să-ți scazi costurile la împrumuturi (comisioane și dobânzi) și să încerci să scapi cât mai repede de datorii. Iată câteva metode:
Apelează la o refinanțare. Este bine să stai permanent cu ochii pe ofertele băncilor, fiindcă în timp pot apărea credite mai bune, cu costuri mai mici decât cele de la creditul tău. Poți compara toate produsele de refinanțare ale băncilor pe comparatoarele bancare. De exemplu, pe www.FinZoom.ro, alegi "Refinanțare" în căsuța denumită "Tip credit" la Credite de Nevoi Personale, sau ”Destinație” la Credite Ipotecare și vezi dacă sunt acum oferte mai bune. De ajutor îți este și calculatorul de refinanțare, să vezi dacă rata lunară este semnificativ mai mică (simulare pentru soldul creditului rămas de rambursat, pe aceeași perioadă rămasă).  
Despre refinanțare vom vorbi pe larg într-un episod separat pe Drumul Banilor.

Alege scadențar cu rate descrescătoare. Creditele cu rate egale sunt mai scumpe decât cele cu rate descrescătoare (plătești mai multe dobânzi și comisioane la bancă), Dacă veniturile îți permit (gradul de îndatorare se calculează în funcție de prima rată, care este mai mare) este bine să ceri ca rambursarea împrumutului să fie cu rate descrescătoare, nu egale. De fapt noțiunea de rate descrescătoare este opțiunea de plată cu principal egal (în fiecare rată rambursezi aceeași sumă din creditul contractat), versus 75% dobânzi și comisioane și doar 25% principal (la prima rată), la rate egale.
De exemplu, la un credit ipotecar de 200.000 lei pe 30 ani, plătești cu aproape 43.000 lei mai puține dobânzi și comisioane, doar din alegerea tipului de scadențar, cu rate descrescătoare.

 

 

 

 

*DAE 6,12% (dobânda 4.97%, comision administrare anual 1%, comision analiza dosar 900 lei)

Rambursează creditul ipotecar în avans, cu reducerea perioadei de creditare. La creditul imobiliar, ai dreptul legal la rambursare anticipată, de câte ori vrei și orice sumă dorești și niciun reprezentant al băncii nu îți poate refuza sau condiționa acest drept! 
Costurile tale totale se pot reduce semnificativ, fiindcă orice sumă plătită în avans se scade direct din principal (suma împrumutată), iar banca nu va mai percepe dobândă și comisioane lunare la suma rambursată în avans.
De exemplu, la un credit de 225.000 lei pe 30 ani și rată lunară de 1.250 lei, dacă se plătesc doua rate la scadență în loc de prima rată (2.500 lei), perioada creditului se reduce cu aproximativ 9 luni, iar costul creditului scade cu 9.000 lei.
Reguli: 1. Nu aștepta să strângi o sumă mare de bani pentru rambursare anticipată, ci de câte ori ai o suma de bani economisită, mergi la bancă cu ea. 2. Rambursează în ziua scadenței, ca să nu înceapă să se calculeze dobânda la rata următoare. 3. Toată corespondența cu banca este în scris – depui cerere de rambursare anticipată, cu reducerea perioadei și aștepți să ți se elibereze un nou scadențar.


Bulgărele datoriilor. Dacă pentru creditele ipotecare avem rambursarea anticipată, pentru celelalte împrumuturi o metodă folosită în practică este "bulgărele datoriilor". În ce constă? 
Faci o listă cu datoriile în ordine crescătoare a soldului (cât mai ai de plată). Nu contează costurile împrumuturilor, contează cât de mare este datoria (fără credite ipotecare) și le ordonezi: primul în listă este datoria cea mai mică și apoi începi să plătești mai mult lunar, o sumă X în plus, la creditul sau cardul cu soldul cel mai mic. În același timp, continui să plătești ratele la toate celelalte. Plătești mai întâi cea mai mică datorie, fiindcă succesul pe care îl realizezi cu acesta te va determina să continui și cu celelalte, te vei simți mai bine, știind că scapi încet încet de câte una. Când ai rambursat în totalitate creditul care avea soldul cel mai mic, rata plătită până atunci la el, o aloci în plus la următorul credit din listă. Și continui să faci acest lucru până când scapi și plătești și ultimul credit.
Dacă îți faci lunar un buget personal, vei vedea că ai de unde să tai din cheltuieli sau te gândești la metode de a crește veniturile și astfel, banii obținuți în plus îi aloci să scapi de datorii.

La cine poți apela atunci când ai o problemă cu plata datoriilor?

Sunt însă și soluții dacă ratele sunt prea împovărătoare sau nu mai poți plăti deloc, o perioadă scurtă sau mai lungă.


Apelează la bancă
Cu încredere, du-te la bancă și anunță când ai o problemă. Și în legile de protecție a consumatorilor este specificată clar obligația băncii de a veni cu soluții atunci când un consumator are probleme în a rambursa creditul. Însă prima condiție este să anunți banca, fiindcă ea nu are de unde să știe cu ce te confrunți tu. Iar orice comunicare cu banca se face în scris, iar banca are obligația să răspundă solicitării în maxim 30 zile.
Ce soluții poate oferi banca? Refinanțarea creditului, reducerea costurilor, reducerea soldului, perioada de grație, reeșalonare sau rescadențare, conversie valutară, suspendarea ratelor, mărirea perioadei creditului (atenție: în acest caz se măresc costurile totale ale creditului, dar poate fi o gura de oxigen pentru o perioadă).


Apelează la CSALB 
Dacă nu ai găsit înțelegere la bancă (poate agentul bancar căruia i te-ai plâns nu avea competența necesară, sau timp), ori nu ai fost mulțumit de soluția oferită de bancă, poți apela la CSALB (Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar) pentru a-ți renegocia gratuit creditul, cu ajutorul unui conciliator profesionist și neutru, de la acest centru.
Avantajele apelării la CSALB sunt majore: ai acces la un conciliator neutru, profesionist în domeniul bancar (sunt avocați de renume), nu ai absolut niciun cost, toată procedura de soluționare se poate desfășura și exclusiv online (prin email), soluțiile țin cont de situația ta personală și nu de obligațiile din contract (soluții ce țin cont de echitate, nu de legalitate), îți rezolvi problema rapid (obligatoriu în maxim 90 zile, dar recordul este de doar o zi, iar media de 40 zile, versus un proces in instanță care  durează ani de zile) și nu există limită minimă de sumă sau tip de problemă ridicată (pentru care este acceptat dosarul).

Procesul este foarte simplu: trimiți la CSALB o cerere de negociere cu banca ta (pe care o poți completa direct online pe www.csalb.ro, sau trimite prin poștă), CSALB informează banca și, dacă aceasta este de acord să intre în negociere, se alocă un conciliator care va propune o soluție sau mai multe. Soluția acceptată atât de tine, cât și de bancă, devine executorie (anexă la contract).

Ce au obținut cei peste 2.000 de consumatori care au apelat în ultimii 5 ani la CSALB? Eliminare și returnare de  comisioane, diminuarea soldului creditului, reducere de dobândă, conversie valutară avantajoasă, sau chiar renunțarea la credit de către bancă (însă pentru cazuri sociale grave, de nedorit nimănui). 

Nu există soluții standard, aplicabile tuturor însă ideea pe care trebuie să o reții este că nu ai nimic de pierdut în urma unei negocieri cu banca prin CSALB, ci dimpotrivă, doar de câștigat.

 

Irina Chițu este unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști români specializați în domeniul bancar și al educației financiare.  În 2006, Irina a lansat, pentru consumatorii de produse financiar-bancare, comparatorul FinZoom.ro. Irina participă la dezbateri TV si online, conferințe, susține cursuri de educație financiară, implicându-se activ în proiecte de educație alături de presa de specialitate, asociațiile de consumatori si instituțiile financiare.

Inchide articolul

Articol de opinie

Planul cincinal sau cum să rambursezi cu capul

Vara bucureșteană a anului 2010 e nemiloasă. Asfaltul fierbe, orașul s-a golit și iarba e iarsă prin parcuri. E iulie și fac naveta înspre și dinspre Năvodari, dar nu merg la mare pentru plajă și leneveală, ci pentru un proiect greu căruia nu-i întrezăresc sfârșitul.

La birou atmosfera e cam gri. Lucrez la o multinațională, iar veștile sunt proaste. Criza aia care nu va veni la noi (așa cum ne-au promis politicienii în alegerile din 2008) a început să se manifeste și la noi.

Aproape în fiecare zi se mai suspendă un buget sau un proiect, multe companii fac restructurări agresive, iar colegii mei pe care-i văd de obicei doar la o ieșire în oraș (pentru că în restul timpului erau la client) au început să se bată de muște pe la birou.

De altfel, spațiul de birou alocat nouă e atât de mic încât stăm claie peste grămadă, lucru care nu înseamnă că nimeni nu s-a gândit la destule posturi de lucru pentru noi ci că pur și simplu rămânem fără încărcare.

Toată lumea e îngrijorată, dar mai ales eu: am luat un credit în franci elvețieni să-mi fac o casă într-un oraș în care nu mai stau. Suma împrumutată transformată în lei a crescut cu o treime numai din diferența de curs valutar, așa că mă uit cu groază cum sumele pe care le am de returnat din scadențarul meu care se termină în martie 2032.

E 2010 și mai am de plătit la creditul ăsta încă 22 de ani. Lună de lună trebuie să mă asigur că sunt în stare să-l plătesc. Prima noapte când îmi dau seama de asta mă cam sufoc și nu prea am aer, locuiesc în Balotești într-o garsonieră care e expusă la soare de dimineața până seara și dau vina pe căldura din ea, dar în sinea mea știu: trebuie să mă organizez serios și trebuie să fiu determinat cu piatra asta de gât măsurată în franci elvețieni.

A doua zi, în răcoarea de la birou fac ce știu eu să fac cel mai bine: mă uit la problema restituirii la rece, chirurgical, desprins de emoție și de tensiune. Scriu în planul meu de rambursare următoarele:
-    Voi avea în cont puse în rezervă cel puțin ratele pe un an înainte;
-    Voi plăti la fiecare rată cel puțin încă o rată;
-    Voi lichida creditul până în 2020.

Iar din momentul acela, totul a devenit simplu, pentru că în cazul meu execuția planului e doar o problemă mecanică. Greu e să văd direcția.

În 2014 am refinanțat creditul în lei la altă bancă, iar în 2017 planul meu de a închide creditul până în 2020 a fost finalizat cu 3 ani mai devreme. Ziua în care am plătit ultima rată a fost tot una de vară, caldă și senină.

Ca și starea mea de spirit.

Deschide tot articolul
Planul cincinal sau cum să rambursezi cu capul

Din aceeasi serie

Ce face banca atunci când nu mai poți plăti creditul?
Chiriaș sau proprietar cu rate la bancă?
Ce face banca atunci când vrei să obții un credit?
Vezi mai multe