Acord între BRD și IFC susține finanțarea companiilor românești cu impact pozitiv asupra societății și a
mediului înconjurător

Intr-o colaborare unica in Romania, BRD Groupe Societe Generale are privilegiu de a lucra cu International Finance Corporation IFC, membru al Grupului Bancii Mondiale, in scopul incurajarii/promovarii finantariilor cu impact pozitiv pentru societate si pentru mediul incurajator.

Acordul urmărește să consolideze sprijinul băncii pentru tranziția energetică, gestionarea resurselor limitate (apă) și să contribuie la reducerea poluării, cu o justificare socială și permițând emanciparea femeilor și dezvoltarea afacerilor conduse de femei.

Parteneriatul este construit pe doi piloni
1
Finanțarea Egalității de Gen
(„Gender Financing”)

Interventia IFC-ului in sustinerea afacerilor conduse de femei ofera cunostiinte de finante si business pentru femei prin colaborarea cu Banca lansand o abordare de investitii si consultanta. IFC intra in parteneriat cu Banca pentru a crea propuneri financiare si non financiare de valoare, distincte si special adresate segmentelor de femei.

Sunt incurajate in acest sens companiile care indeplinesc urmatoarele criterii de eligibilitate:

(A)
Entitatea de tip IMM (persoană juridică cu o cifră de afaceri anuală mai mică de EUR 50,000,000)
si,

(B)
(i) este deținută în proporție de cel puțin 51% din voturi și din valoare de o femeie sau mai multe femei,

(ii) cel puțin 20% din voturi și din valoare sunt deținute de o femeie sau de femei SI

(a) are cel puțin o femeie într-o funcție executivă de conducere (de exemplu, director executiv, director de operațiuni, președinte, vicepreședinte sau o funcție similară de conducere executivă de conducere) SI

(b) în cazul în care are un consiliu de administrație sau un alt consiliu sau comitet de conducere, cel puțin 30% din membrii consiliului sau comitetului respectiv sunt femei;

Aspecte cheie ale Finanțării Egalității de Gen
Investiții în Promovarea Femeilor

Finanțarea Egalitatii de Gen include adesea finanțări sau programe specifice menite să sprijine emanciparea economică, educația, sănătatea și participarea femeilor la evenimente publice. Aceste investiții pot contribui la reducerea inegalităților de gen în diverse sectoare.

Produse financiare sensibile la Egalitatea de Gen

Dezvoltarea de produse și servicii financiare care răspund nevoilor specifice ale femeilor, cum ar fi microfinanțarea, împrumuturile pentru femeile antreprenor, asigurările și produsele de investiții adaptate femeilor.

Încorporarea în Programele
de Dezvoltare

Agențiile naționale/internaționale de dezvoltare și ONG-urile încorporează adesea finanțarea genului în proiectele lor pentru a se asigura că egalitatea de gen este o componentă de bază a inițiativelor de dezvoltare.

Implicarea Sectorului
Privat

Încurajarea întreprinderilor să investească în egalitatea de gen prin practici precum angajarea echitabilă, remunerarea corectă și sprijinirea întreprinderilor conduse de femei.

Monitorizarea și
Evaluare

Punerea în aplicare a unor mecanisme de urmărire a impactului investițiilor financiare asupra egalității de gen și ajustarea strategiilor pe baza datelor și a rezultatelor.

2
Schimbările Climatice și Finanțarea
Albastră („Blue Financing)

A. Finanțarea Schimbărilor Climatice se referă la:

Credite pentru eficiență energetică destinate proiectelor de eficiență energetică

Credite pentru energie regenerabilă destinate proiectelor de energie regenerabilă

Credite pentru flote auto destinate transportului nepoluant

Credite pentru clădiri ecologice destinate proiectelor de clădiri ecologice

B. Finanțarea Economiei Albastre se refera la Imprumuturile destinate finanțarii economiei albastre.

Hero asset
Hero asset
A. Finanțarea Schimbărilor
Climatice
(i) Proiecte de eficiență energetică:

Acestea includ măsurile puse în aplicare de o entitate juridică în scopul achiziționării, înlocuirii, reproiectării sau modernizării echipamentelor, sistemelor și/sau proceselor pentru a îmbunătăți consumul de energie (inclusiv utilizarea energiei reziduale) pe unitate de producție. Un proiect de eficiență energetică este definit ca punerea în aplicare a unor măsuri care ating oricare dintre următoarele praguri minime în limitele proiectului pentru a se califica drept eficiență energetică:

Obtinerea unei reduceri absolute de consum energetic de minimum 20%

Obtinerea unei reduceri a emisiilor de gaze de sera cu cel putin 25 000 t CO2/a

Sau obtinerea unei reduceri de consum energetic de minimum 50 GWh/AN

Aceasta categorie poate include finantarea producatorilor si furnizorilor de echipamente sau aparate tehnologice, care vor fi considerate eficiente din punct de vedere energetic, pe baza unui punct de referinta rezonabil pe piata pe care tehnologia este vanduta. Echipamentele fabricate in cadrul unor astfel de proiecte trebuie sa fie furnizate proiectelor de eficienta energetica.

Hero asset

(ii) Proiecte privind
energia regenerabilă:

Acestea pot include masuri de instalare sau de construcție care vizeaza investitii în active fixe care permit generarea sau utilizarea productivă a electricității, căldurii, răcirii și a oricărei alte forme de energie din resurse regenerabile, inclusiv proiecte fotovoltaice solare, eoliene, hidroelectrice (excluzand offshore), biomasă, geotermale și echipamente tehnologice pentru energia regenerabilă a mareelor.

 

Proiectul ar trebui sa produca sau sa furnizeze direct o componenta care are scopul exclusiv de a produce sau sustine solutii de transport, distributie si stocare a energiei regenerabile. Aceasta categorie poate include finantarea producatorilor si furnizorilor de echipamente sau componente de tehnologie pentru energie regenerabila utilizate exclusiv in scopul producerii de energie regenerabila.

(iii) Transport curat:

Proiectele din sectorul transporturilor pot include finanțarea de mașini electrice, mașini hibride sau alte mijloace de transport electrice.

>
(iv) Construcții verzi:

Proiectul de cladiri verzi se refera la constructia, renovarea sau modernizarea cladirilor care respecta standardele pentru cladiri verzi și pentru care a fost acordat unul dintre următoarele certificari:

B. Finanțarea
Economiei Albastre

Aceasta se referă la proiecte prietenoase cu întinderile de apă și protecția critică a resurselor de apă curată și include următoarele:

Alimentarea cu apă:

investiții în cercetare, proiectare, dezvoltare și implementarea unor măsuri de furnizare și alimentare eficientă cu apă curată

Salubrizarea apei:

investiții în cercetare, proiectare, dezvoltare și implementare a soluțiilor de tratare a apei

Produse ecologice
și prietenoase cu apa:

investiții în lanțul valoric, inclusiv producția, ambalarea și distribuția de produse ecologice care evită poluarea apei sau a oceanelor

Sectoare de chimicale sau produse
de plastic prietenoase cu apa

investitii in cercetare, proiectare, dezvoltare, si implementare a masuriilor de a controle, reduce, recicla, si trata plasticul, poluarea, sau deseurile chimice in zone costale si bazine hidrografice

Sectoare de transport
si porturi logistice

investitii in cercetare, proiectare, dezvoltare, si implementare a masuriilor de controlare a apei si reducerea deseurilor in nave maritime, santiere maritime si porturi

Lantul valoric a pescuitului,
acvaculturii si fructelor de mare

productia sustenabila si masurii de controlare si reducere a deseurilor care se conforma, mentin, sau depasesc standardele de certificare „Marine Stewardship Council” sau altele echivalente

Restaurarea
ecosistemelor marine
Servicii de turism
sustenabile